Samen breien we het voor elkaar


Geïnspireerd door een wildbrei-actie in Roosendaal is dit project ontstaan; een bloemenveld van gehaakte en gebreide bloemen had ik voor ogen.. Ik heb jong en oud opgeroepen om bloemen te haken of te breien. Ik heb inloopmiddagen georganiseerd in de bibliotheek. Iedereen was welkom. Je kon er leren haken, bloemen inleveren maar ook materialen inleveren en ophalen. Alle bloemen waren welkom. Mijn enige vereiste was dat het materiaal niet speciaal voor dit project gekocht mocht worden.  Mede dankzij de donaties van de kringloopwinkel konden veel mensen zich op de bloemen uitleven.

Ik kwam met geweldige mensen in aanraking. Door bloemen voor mij te maken gaven zij ook een stukje van zichzelf bloot. De gehaakte bloemen vertellen zoveel over de personen die het gemaakt hebben. De bloemen allemaal hun eigen verhaal.Textiel Festival Weerribben


Nu, een paar jaar later en in een tijd van corona en waar verbintenis juist belangrijk is, heb ik besloten dit bloemenproject een nieuw leven in te blazen en weer opnieuw te beginnen met een nieuw bloemenveld.  Dit keer samen met Textiel Festival Weerribben op 10, 11 en 12 juni 2022 ( textielfestivalweerribben.nl ).


Het project zal een rode draad door het textielfestival worden. Iedereen die het festival bezoekt wordt uitgenodigd een bloem van textiel te maken (de techniek is vrij te bepalen, bij voorkeur gemaakt van hergebruikt materiaal) en deze mee te nemen. Deze bloem gaat dan deel uitmaken van een driedimensionaal kunstwerk. Tijdens de festival dagen mag je jouw bloem toevoegen aan het bloemenveld. Na het festival wordt bekeken welke bestemming het kunstwerk gaat krijgen. Vanaf nu en na het festival kun je het project op de voet blijven volgen door de Facebookpagina 'Samen breien we het voor elkaar' te liken.


Degenen die een bijdrage willen leveren met een eigengemaakte bloem, en niet het festival bezoeken, kunnen tot 1 mei 2022 hun bloem opsturen (eventueel met een eigen verhaal) naar mij, Gea Korpel-Beskers, Jurriaandonk 5, 4707 TD te Roosendaal.

De verhalen achter de bloemen

Project deel 1, 2013


De grote bloemen zijn gehaakt door een mevrouw die maar één hand beschikbaar heeft om te haken. Op de dagbesteding haakte ze bloemen voor ons. Ze stak de haaknaald onder haar brace en haakt door haar pols te bewegen. Het was heerlijk om haar te zien stralen omdat ze meedeed aan het project. Voor schilders is er vaker een mogelijkheid om te exposeren maar dit keer kon zij in het middelpunt staan.


Een serie kleine bloemen zijn gehaakt in de Filippijnen. Tijdens het bezoek aan haar moeder die in de Filippijnen woont heeft mevrouw samen met haar moeder de bloemen gehaakt. Vaak genoeg ga je terug voor een begrafenis, om afscheid van iemand te nemen vertelde ze maar het is zo leuk om samen iets te maken nu het nog kan.


Enkele bloemen zijn gemaakt door een mevrouw die altijd minuscule dingen haakte van naaimachinegaren. Door grote bloemen te haken met dikkere wol ging er een wereld voor haar open. Je mag jezelf ook de ruimte geven om eens anders te werken.


De stoffen bloemen zijn gemaakt op de gesloten afdeling de Wilg van Wiekendael in Roosendaal. De bewoners konden niet haken of breien maar wel rondjes uitknippen en rijgen en zo konden ook zij meedoen aan dit project.


Er werkte een hele fanatieke haakster mee aan het project. Toen ze vier tasjes met bloemen had ingeleverd was ze bijna teleurgesteld dat het even genoeg was.


Eén bloem werd gebracht door de maakster met de boodschap dat haar haaknaald gebroken was. Ze heeft zo haar best gedaan op die ene bloem dat haar haaknaald brak.


Er zitten hele chique bloemen tussen maar ook bloemen van mensen die net voor het eerst een haaknaald in hun vingers hielden of vingerhaakten want iedereen kan op één of andere manier meedoen.


Het enthousiasme van al deze mensen die meegewerkt hebben is zo ontzettend inspirerend. Het laat zien dat je samen iets heel moois kunnen bereiken als je maar wilt. Zo zie je maar, SAMEN BREIEN WE HET VOOR ELKAAR!

Using Format